Kepada semua, entri2 selepas ini adalah lebih kepada santapan sejagat kerana semangat untuk kedapur sangatlah tidak boleh dibendung lagi.. :) dan disebabkan kerajinan yang melampau ini.. maka terhasil lagi resepi ini.. masakan yang dhasilkan adalah sangat mudah.. bahan2 pun tidaklah banyak.. kadang2 kalau nak masak terlalu bnyk bahan secara tidak langsung semangat boleh luntur.. betul tak?? :D
Rebung panjang - rasa lebih lembut |
Bahan utama - Rebung dan udang |
Bahan kisar - Cili hidup, cili padi , bawang merah, bawang putih dan udang kering |
BAHAN-BAHAN :
100-150 gram rebung panjang dihiris
8-10 ekor udang sederhana
8-10 ekor udang sederhana
1 sb udang kering
3-4 bj cili hidup
4-5 bj cili padi
4-5 ulas bawang merah (bwg besar pun bolee..)
2 ulas bawang putih
1sb sos tiram
4 sb minyak
1/2 cwn air
Gula
Garam
CARA-CARANYA :
Panaskan minyak*Tumis bahan kisar sampai garing*masukkan sos tiram*masukkan rebung*setelah rebung setengah masak masukkan udang...*letak air, gula (ganti pak aji) dan garam mengikut citarasa masing2
TIPS : Tujuan masuk udang akhir adalah supaya tidak terlebih masak..sekiranya diganti daging/ayam boleh dimasukkan dahulu sebelum rebung
TIPS : Tujuan masuk udang akhir adalah supaya tidak terlebih masak..sekiranya diganti daging/ayam boleh dimasukkan dahulu sebelum rebung
Siap untuk dihidang bersama nasi panas :) |
6 comments:
looks yummy la sis
yet very simple
gulp!
hi Una,
Yeahh, u shud try if u like Rebung.. :)
Hi Rose,
saya kalau rebung nie suka buat pajeri rebung dgn udang segar. Susah nak dpt kat KL nie, klu sy balik kg kat changloon baru dapat yang betul2 segar.
hrmm.. bestnyer masak pajeri.. sis bdaria mmg hebat didapur.. :).. malu i bila u view my recipe yg tk seberapa nihh.. *blush*
Walllaaahhh!!! ari2 tgk resepi ni ari2 nak mencuba.. aduhhhh bilalah diri ini nak berdiet!!.. huhu
Alamak.. sensitif ckp psl diet nihh..hehe
Makan boleh dikawal, nafsu yg tak boleh dikawal..huhhh
Post a Comment