Saturday, February 19, 2011

:: Ayam masak hitam ::

Dalam erti kata lain 'ayam masak kicap'.. :D

Ayam masak hitam...

BAHAN-BAHAN :

1/2 ekor ayam dipotong kecil
Serbuk kunyit
Garam
Bahan-bahan tumis  
5 sb kicap manis
5 sb kicap masin
2 inci kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 st pes asam jawa adabi
8 biji cili padi 
1 labu bawang besar (dihiris) 
2 ulas bawang putih (dihiris)
2 inci  (dihiris halus)

CARA-CARANYA :

Goreng ayam sampai garing dan toskan minyak*kurangkan minyak dlm kuali dan masukkan bunga lawang, kayu manis, bawang, halia dan goreng sampai wangi..masuk cili padi (masuk lambat sikit)*masuk kicap dan pes asam jawa

BEST masa makan panas-panas..

Masakan ini tidak menggunakan air sebab nanti dah tidak terasa kegaringan ayam yang digoreng.. garam hanya digunaka bila menggoreng ayam sahaja..

MUDAH kann!!!.. dan tentunya lagi satu resipiku yg anda boleh buat sambil memejam mata.. hehehe

2 comments:

una berry said...

slalu gak wat lauk ni kalau mak xde rumah
heheheh
sangat senang!

ferus said...

Resepi mudah dan menyelerakan.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...