Sunday, February 6, 2011

:: Mihun Sup Tulang... Dinikmati ketika cuaca sejukk :) ::

Cuaca sejuk di luar sana membuatkan kalaulah dapat menghirup sup panas ketika ini, alangkah nyaman terasa tekak.. stok tulang pun memang sudah tersedia di dlm fridge dan hanya perlu menumis bawang dan merebus mihun.. Stok bawang goreng pun dah tersedia.. memang menjadi projek petang ini.. setelah dicampak2 dan hahh inilah hasilnya..


Mihun Sup Tulang
Check it out the recipe:
Mihun/mee/kueteow - dicelur dgn air panas
Sekilo tulang lembu
Minyak untuk menumis
1 paket rempah Sup adabi (sup bunjut)
7/8 ulas bawang merah (lg bnyk lg best)
4/5 ulas bawang putih
Halia diketuk or dhiris halus
Rempah 4 sekawan (kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, cengkih)
Air secukupnya
Daun sup dan bawang goreng

(Tumis rempah empat sekawan, sup bunjut sampai naik bau.. masuk bawang, halia dan goreng hingga garing.. masukkan air dan daging.. tunggu hingga daging empuk..hidang dan hias dengan daun sup dan bawang goreng)

CILI KICAP
:
Cili padi 9-10 biji (terpulang)
Bawang merah (7/8 ulas)
1 ulas bawang putih
Kicap manis
Gula

(Semua bahan dicampur dan dikisar)

BAWANG GORENG (jika terlebih rajin sahaja) :
Kalau yang suka bawang goreng, anda boleh buat sendiri.. caranya mudah. Hiris halus bawang kecil dan bawang putih.. gaulkan dengan tepung jagung dan goreng dengan api sederhana sehingga garing.. taraaaaa dah siap dan boleh dihidang dengan apa2 juadah yang sewaktu dengannya..


Bawang goreng 'Crispy'



4 comments:

Hajjah Noraini @Nanie said...

Wahhhh! mihun bersup tulang...
siap perisa kicap,
Aduh sedapp nyer..

ferus said...

hehe..Bila sesekali datang mood memasak, huru-hara kitchen jadinya.. :D

-aTy- said...

nak gak..

ferus said...

Sila jemput datang umah.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...