Monday, February 28, 2011

:: Ikan Berlada @ Sambal ikan berasap :p ::

Entri ini adalah entri tertunggak minggu lepas, hari ini baru sempat dikongsi bersama.. tiada yang istimewa cuma rasa nak juga berkongsi walaupun ramai yang lebih hebat diluar sana.. :)


Sambal ikan berasap..huh!!

Bahan-bahan :
40g ikan pari/kembung/tenggiri
2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci belacan
5-7bj cili padi
Sos tiram
Minyak
Garam
Gula  

Cara-caranya :
Goreng ikn dgn garam dan serbuk kunyit sehingga garing*Bawang, belacan, cili (kalau nak letak cili merah sikit pun boleh) dikisar*goreng bahan kisar sampai garing bersama halia yang telah diketuk*letak sos tiram, gula, garam dan masukkan ikan yang telah digoreng..siap utk di makan :)

Wahh.. mudah bukan??.. begitulah resipi ringkas bagi mereka yang sentiasa mempunyai masa yg amat terhad untuk meyediakan hidangan..:D

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...