Tuesday, April 19, 2011

:: Sambal goreng style Melaka ::

Bermula dari semalam, mood nak masuk office memang tidak ada langsung...
Rasa tersangatlah bosan, mengantuk dan mcm2 lg.. Smlm pun bnyk sgt meeting..
Hari ini pun semangat masih belum 'mari'.. ermmm..entahlahh.. mujur tiada benda yg penting arini..

Bila dah rasa bosan, nak pegi makan pun tidak beriya2 mana..
Dan buntu fikirkan nak makan apa dekat sekitar kawasan rumah ni..

Antara rajin dgn tidak aku masak juga.. sebab teringin sangat nak makan sambal goreng ala2 style Melaka.. so, layanlarr diri jugak.. dulunya menu ini adalah menu feveret setiap kali pulang ke hostel.. sampaikan bila dah habis rasa mcm tak sabar nak balik rumah and msk bnyk2 lagikk.. :)
Sampai satu tahap arwah mak marah tak kasik makan cili bnyk2.. takut penyakit tut..tut..

Ok, resepi sempoinya adalah seperti berikut:-



20 tangkai cili kering - dipotong, buang biji, dicelur air panas, dikisar
Minyak secukupnya
1 bj bawang besar - dikisar
1/2 inci belacan - dikisar
4 ulas bawang kecil - ditumbuk/hiris
20g ikan bilis (lebihpun takpe) 
1/2 kiub ikan bilis
Garam
Gula

Kisar bahan2 yg perlu dikisar*panaskan minyak, goreng ikan bilis hingga kekuningan dan angkat*tumis bawang yg ditumbuk kedalam minyak tadi*setelah bawang wangi masuk bahan kisar dan kiub ikan bilis*goreng dengan api yg kecil dan sentiasa kacau sehingga cili benar2 garing dan masuk garam dan gula mengikut citarasa (bertukar warna dari warna cili asal ke warna agak gelap.. tapi bukan hangus ya..)*bila cili benar2 garing masuk ikan bilis goreng tadi dan boleh diangkat*tabur baki ikan bilis keatasnya..

Bagi sesiapa yang menggilai sambal goreng kering sebegini, boleh mencubanya. Seperkara lagi ianya sangat tahan walaupun disimpan selama seminggu.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...