Saturday, February 12, 2011

:: Ikan Bakar Berempah ::

Terasa macam nak makan ikan pari jer arini.. pergi ke pasar memang ada yang segar.. so, apalagi.. projekpun bermula..

As usual, BAHAN2 memasak adalah sgt simple dan mudah utk disediakan:

350g Ikan Pari  
1 1/2 sudu teh jintan manis (disanggai/digoreng kering)
1/2 inci halia
4 ulas bawang merah
3 sudu besar cili giling
Pes asam jawa dan 1/4 cwn air (dicampur - saper yg suka masam bole letak lebih)
1 sb sos tiram adabi
Minyak untuk menumis
Gula dan garam secukupnya

TIPS : Biar terasa garam dan gula lebih, sambal perlu kering kerana ikan akan mengeluarkan air bila dibakar


CARA-CARANYA :

Bersihkan ikan dan keringkan*jintan yang telah digoreng dikisar kering bersama halia, bawang*tumis bahan kisar hingga wangi*masuk cili dan goreng garing*masuk sos tiram dan air asam jawa*perasakan..

*************

Sapu pes sambal pada ikan dan dibalut dengan aluminium foil (dengan daun pisang pun bole)*bakar sehingga masak

Dah siap - nampak tak cantik tapi sgt yummy!! :)
 hahaha.. bila lagi nak puji kat diri yg sesekali ke dapur nihhh.. :P

Boleh juga dihidang dengan kuah cili kicap.. makan mcm tu saje pun dah sedap.. :)

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...