As usual, BAHAN2 memasak adalah sgt simple dan mudah utk disediakan:
350g Ikan Pari
1 1/2 sudu teh jintan manis (disanggai/digoreng kering)
1/2 inci halia
4 ulas bawang merah
3 sudu besar cili giling
Pes asam jawa dan 1/4 cwn air (dicampur - saper yg suka masam bole letak lebih)
1 sb sos tiram adabi
Minyak untuk menumis
Gula dan garam secukupnya
TIPS : Biar terasa garam dan gula lebih, sambal perlu kering kerana ikan akan mengeluarkan air bila dibakar
CARA-CARANYA :
Bersihkan ikan dan keringkan*jintan yang telah digoreng dikisar kering bersama halia, bawang*tumis bahan kisar hingga wangi*masuk cili dan goreng garing*masuk sos tiram dan air asam jawa*perasakan..
*************
Sapu pes sambal pada ikan dan dibalut dengan aluminium foil (dengan daun pisang pun bole)*bakar sehingga masak
Dah siap - nampak tak cantik tapi sgt yummy!! :)
hahaha.. bila lagi nak puji kat diri yg sesekali ke dapur nihhh.. :P
Boleh juga dihidang dengan kuah cili kicap.. makan mcm tu saje pun dah sedap.. :)
Dah siap - nampak tak cantik tapi sgt yummy!! :)
hahaha.. bila lagi nak puji kat diri yg sesekali ke dapur nihhh.. :P
Boleh juga dihidang dengan kuah cili kicap.. makan mcm tu saje pun dah sedap.. :)
No comments:
Post a Comment