Tuesday, February 8, 2011

:: Jalan-Jalan Kena Makan (JJKM) ::

Di semenanjung, bila bercakap pasal negeri Melaka tentunya kita akan berkata tentang asam pedas dan ikan bakar..Masakan asam pedas Melaka memang sangat terkenal tetapi kena pandai memilih kedai.. asam pedas Sarawak kita jarang sekali mendengarnya (mana tidaknya..kamek bukan dari sinik, kami dari nun dari semenanjung) hehe.. bole cover line lagi tu..

Ok, asam pedas Sarawak ni seperti masak lomak cili api.. tapi tidaklah sepedas masakan nogori tuu.. ianya lebih kepada rasa kunyit dan tiada rasa lemak.. Kami nikmati hidangan ini di Restoran Sajian Warisan, Miri.







The entrance..yahhhh.. mari kita serbu.. :D





Antara pemandangan yang menarik di restoran ini.... i looooikkee..
ASAM PEDAS IKAN SARAWAK - ikan braham (maaf yerr org seghawak klu salah disebut) / ikan jenahak)

Selain asam pedas ikan jenahak yang beratnya hampir 2 kilo (huh.. siap tapauu), kami memesan tomyam campur, thai chili paste prawn, telur dadar dan ulaman..



THAI CHILI PASTE PRAWN... Recommended!!


SEAFOOD TOMYAM
Sebenarnya, niat kami semasa lunch tadi nak makan udang galah tapi yang ada cumalah udang sederhana.. tidak mengapa.. rezki dah bnyk itu.. :) ..Kononya lepas habis mkn boleh pergi ke market cari udang galah sebagai buah tangan.. Harapan setinggi gunung!!
Bila sampai di e-mart, memang tiada bapak udang pun.. yang ada cumalah anak2 udang yang tidak bermaya.. mungkin bukan musim dan memang rezeki udang galah tidak menyebelahi kami... ~Redha~

e-mart.. memang famous di sini..

Ikan pari seberat hampir 30 KILO.. ouchhhh!!



Pasar yang attached with supermarket.. Best sangat pasar ni lantai tidak basah langsung dan sgt bersih..:)


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...