Bahan-bahan :
1 ekor ayam bersara (boleh dapat RM7.00)
*3 sb ketumbar
*1/2 sb jintan manis
*5 bj buah pelaga
*2 kuntum bunga lawang
*1 inci kulit kayu manis
*2 inci halia
(semua * dikisar halus)
Minyak masak
Air secukupnya
1 bungkus sup bunjut ADABI
7 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
daun sup secukupnya
(boleh tambah kentang dan sayur2 lain)
Cara-cara :
Bersihkan ayam*panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi*masuk air dan sup bunjut*masuk ayam dan tambah air dari masa ke semasa sehingga ayam benar2 lembut*masuk kentang*masuk sayur (jika perlu)
*****
Panaskan kuali dan minyak dan goreng bawang sehingga kekuningan*curahkan kedalam sup bawang dan minyak bawang*taburkan dengan bawang goreng dan daun sup*siap untuk dihidang
Masa menunggu ayam lembut agak lama dan perlu sabar yang sesabar-sabarnya.. hehe.. Njoy!!
3 comments:
ayam bersara ni dah attend JMDK ayam lom? hehehe
Auntie suka makan rendang ayam pencen tapi tak reti nak masaknya..
phatgurl,
hehe..
Beginilarr cara meraikan ayam yg dah bersara.. :D
Auntie,
Syepun gemar, tp nak msk lama tu yg kurang rajin.. :)
Post a Comment