Sejak 2-3 hari mula beriadah, badan mula terasa ada stamina..
Bila stamina dah stabil mulalah pulak rajin yg terlebih-lebih..
Sampaikan balik dari keje, beriadah.. boleh balik dan memasak lagi.. :)
Kalau tidak sebelum ini.. memang tdk sabar2 nak merehatkan diri.. ZZzzzzz
Disebabkan kerajinan ini, maka terhasil lahh hidangan ini...
Semuanya digulai.. :D
BAHAN-BAHAN :
Papaya (tidak terlalu muda atau terlalu masak)
400g udang & sotong
500 santan/susu cair
7-8 bj bawang merah
#10-12 bj cili padi
#2 inci kunyit hidup
#3sb ketumbar biji
#1sk jintan manis
Sehelai daun kunyit
2 btg serai
Garam dan serbuk perasa
Garam dan serbuk perasa
CARA-CARA :
Papaya dipotong kecil*Udang, sotong dipotong & dicuci bersih*Kisar bahan2 bertanda #*Masuk bahan kisar, serai dan daun kunyit didalam periuk dan tambah sedikit air*Masuk papaya/betik dan tunggu sehingga papaya separuh masak* Masuk pula udang & sotong*Masuk santan/susu cair (saya guna susu cair) dan tambah garam dan serbuk perasa.. siap untuk dihidang..
No comments:
Post a Comment