Monday, January 2, 2012

:: Bubur Pulut Hitam Durian ::

Hari ini adalah hari pertama sesi persekolahan bermula..
Pagi2 lagi aku sudah sampai ke Pejabat..
Sangkaku jalanraya kembali sesak..
Ohh.. ianya meleset sama sekali..
Jalanraya lengang bukan main..

Selalunya cuti sekolah parents akan bercuti..
Dah start sekolahpun parents ikut sekolah..
Hrmm..
Sehari dua jer yang lengang pun..
Lepas tu siaplahh..


************

Petang semalam, tiba2 rasa teringin sgt nak mkn durian..
Bila dah beli durian, tak boleh pulak nak makan lebih dari 3 ulas..
Memang selalu mcm tu, sedap manapun.. mahal manapun..
Kecuali kalau di masak, berulang kalipun boleh berulang..
Tak kisahlar dibuat bubur, tempoyak atau apa2.. janji dimasak..
Memang akan berselera..

Durian kuning untuk dimakan sahaja.. yg putih (durian kampung) di buat bubur.. 

Disebabkan itu takut durian yg ada terbiar..
Terfikir nak buat bubur pulut hitam durian..
Untuk dessert beberapa hari ini..

Jom nak share recipe : 

250g beras pulut hitam (dicuci bersih dan direndam)
1 liter air (untuk merebus pulut dan dibancuh dgn santan) 
2 Helai daun pandan 
1 Kotak santan rendah lemak M&S 
1 1/2 ct garam 
2 cb gula merah 
5 cb gula perang 

Pulut hitam yg sudah kembang 

Beras pulut dicuci bersih dan direndam selama 3 jam. Rebus beras pulut yg direndam sehingga kembang bersama daun pandan. Setelah beras pulut kembang, masukkan durian dan tambah sedikit air, kacau sehingga rata dan biar mendidih sebentar. Kemudian tuang pula santan pekat M&S, terpulang kepada anda untuk rasa kelemakkannyer  :), letak gula dan garam secukupnya mengikut citarasa masing2.. Siap untuk dijamah.

Panas-panas lagikkk..

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...