Tuesday, January 24, 2012

:: Almond Fruit Bars ::

Tengahari tadi dapat panggilan dari kakak..
Katanya risau dengan Mia Aryssa yg baru setahun umurnya..
sebab tidak mahu menyusu dan makan
Tidak sihat, demam.. macam tulah budak2..

Ada rasa risau jugak pasal takut kena sampuk..
Sejak kebelakangan ni asyiklah terdengar pasal benda2 mistik ni..

Makcik di Melaka pun sekarang ni tidak sihat sangat..
Kejadian berlaku pula masa tu dengan pintu bilik terkunci..
Panik semuanya.. sedih pun yer..
Keadaannya sgt kritikal masa tu..
Badannya kejang, kakinya terkulai, matanya ke atas dan
nafas yg tidak menentu..
Dalam masa 3 jam.. setelah sedar, terus jer terkejut sebab ramai depan mata..
siap tanya 'kenapa ramai2 ni?'
Terus bangun dan bagitau hendak ke toilet..
Huhh!! tetiba sihat.. menurut doktor sebabnya 'kurang gula'
hrmm.. tapi kenapa makcik kata tak sedar langsung?
dan kenapa tiada rasa pening2? pelik juga..
Sekarang ni badannya letih selalu..
Mungkin sebab benda2 mistik ni..
Allahuallam..

Ok bercerita panjang pulak..
Ni nak kongsi resipi Almond Fruit Bars yg di ambil dari kitchensimplicity.com
Menu untuk minum petang hari ini, esok, lusa dan sehingga habislarr..hehe



Bahan-bahan :

1.5 cwn tepung 
1/2 st serbuk kulit kayu manis 
1/4 st garam halus
1/4 st baking powder
1/2 cwn mentega (suhu bilik)
1/2 gula perang 
1/4 cwn gula halus
1 bj kuning telur
3/4 badam keping (saya letak 1 cwn dan dipanggang sebentar)
1/2 cwn jem sapu 

1. Tepung yg dicampur kedalam adunan mentega & gula
2. Adunan yg sebenar kemudian dimasuk badam panggang
3. Separuh dari adunan yg dituang dalam bekas pembakar dan ditekan
4. Kemudian disapu jem, tutup dengan lebihan adunan tadi dan tekan hingga padat


Cara-cara :

Ayak tepung, serbuk kayu manis dan baking powder dan ketepikan. Pukul mentega dan gula sehingga putih, masuk kuning telur dan kacau lagi. Masuk tepung sedikit demi sedikit kedalam pukulan mentega tadi dan akhir sekali tuangkan badam. Letak aluminium foil kedalam dulang pembakar dan gris dengan mentega. 

Tuangkan separuh adunan kedalam acuan dan tekan sehingga padat. Sapukan jem pada permukaan dan tuangkan adunan sehingga habis dan tekan lagi sehingga padat.
Bakar pada suhu 35 F untuk 25-30 minit sehingga permukaan atas menjadi perang. Tunggu sehingga sejuk, dipotong empat segi dan dihidang. 


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...