Monday, January 16, 2012

:: Donut Kentang Gebu ::

Menu minum petang adalah hasil semalam..
Tiba-tiba rasa teringin untuk makan donut..
Selepas skodeng2.. tgk kat resepi jintanmanis.com untuk kuih..
Maka adalah tengok sukatan yg diberikan..
Tapi ada juga tertambah/terkurang
Ikutlah citarasa masing2
Tapi adunan ni memang mudah dan lembut walau donut sudah sejuk..

Sebelum dan selepas goreng 
-
-
-
-
Bahan-bahannya :

300g tepung gandum
80g kentang (2 bj kentang kecil yg direbusdan dilenyek)
2 sb susu tepung skim
1 1/2 sb marjerin/butter
60-70ml air suam/susu cair
1 1/2 sb gula
1 bj telur ayam
1/2 st garam
Gula icing secukupnya untuk ditabur pada donut 

-
-
-
-
Donut yg telah diletak gula icing.. tak suka manis2 sgt.. :) 
-
-
-
-
-

Ini versi frozen.. dapat banyak pulak sebab guna acuan mini donut.. :)..
tu yg goreng separuh masak dan simpan.  
-
-
-
-

Cara-caranya :

Campurkan kesemua bahan dan uli selama 8-10 minit kecuali air suam/susu cair dimasuk sedikit demi sedikit. Agak-agak adunan agar tidak terlalu lembik. Setelah itu tutup dan perap selama 45 mnt-1 jam. Bila sudah naik/gebu, tumbuk2 untuk keluarkan angin pada tepung. Canaikan dan guna tepung sedikit untuk tidak melekat. Gunakan bentuk kuih donut mini untuk dapatkan hasil yg comel-comel. Goreng dengan api yg kecil sehingga kekuningan. Gaulkan dengan gula aising bila sejuk dan siap untuk dihidang.
-
-
-
Bila sudah masak, yang lebihnya juga dibentuk dan digoreng separuh kemudian angkat dan letak di dalam peti ais bahagian sejuk beku.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...