Tuesday, January 24, 2012

:: Pi Mai.. Pi Mai.. Tempoyak jugak best! ::

Musim durian dah macam nak berlalu..
Yang ada dalam peti bukan lagi durian tapi tempoyak..
Namanya durian yg telah 'diawet'.. :) 

Semalam masa dinner.. dah goreng ayam..
Dah goreng sayur..
Alamak.. takde yg pedas..
Tgk2 dlm fridge.. best jugak klu buat sambal tempoyak..

So, mulalar skodeng dapur kak zai yg nampak sedap jer tempoyaknyer..
Tapi memandangkan kunyit hidup dan daun kunyit tiada..
Maka jadilar kaler merah.. 
Kiranya guna apa yg ada jer.. itupun nasib baik ada cili..
Kalau tidak mkn tempoyak kosong jer jawabnyer..



So, jom semak resepi :

Segenggam ikan bilis (tidak perlu goreng) 
2 biji cili merah
5-6 biji cili api
Sebatang serai (diketuk)
Tempoyak secukupnya (lebih kurang 3-4 sb)
Sedikit air
Gula & garam secukupnya

Cara-caranya :

Cili padi dan cili api ditumbuk/kisar kering. Masukkan semua bahan-bahan dan kacau sehingga pekat, masuk gula dan garam mengikut citarasa dan boleh dimakan bersama nasi panas.. 


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...