Sunday, August 21, 2011

:: Sambal kentang wedges ::

Menu iftar arini sangatlah sempoi..
Sebabnya dari pagi sibuk siapkan tempahan kuih..

Sebenarnya kalau dah puasa ni..
Nampak kerepek kering pun dan bole terliur..
Jadi, dalam erti kata lain..
Aku jenis tidak kisah sangat jenis lauk pauk..
Cuma menjadi kepantangan..
Bila juadah yg dibeli, hasilnya tidak seperti diharap..

Baru-baru ini dapat beli lauk gulai ikan tenggiri..
Kedai femes tu terletak di Pantai Dalam, KL..
Bila sampai umah.. isi2 ikan pun dah nak tercabut..
Sebenarnya silap sendiri..
Hrmm.. yg pilihkan plak tu kwn lelaki.. cenggitulah jadinya!

Oklah banyak plak ceritanya..
Back to the early story..
Menu simple ni kenekan dgn masak tumis air telur..
Cukup!! :D

Sambal kentang wedges!!

Bahan-bahan :

3 biji kentang besar (dipotong wedges dan digoreng)
Segenggam ikan bilis (digoreng garing)
15 tangkai cili kering
1/2 inci belacan
1 bj bwg besar
1 sb sos tiram
sekeping asam keping
Minyak
Garam
Gula

Cara-caranya :
Goreng ikan bilis*goreng pula kentang hingga habis*tumis bahan kisar dgn miyak tadi*letak asam keping dan goreng hingga garing*masuk sos tiram, gula dan garam*bila cili sudah betul2 garing, masukkan ikan bilis dan kentang tadi.. ok, siap untuk di 'ngap'.. haha



No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...