Saturday, August 20, 2011

:: Sambal ikan jintan ::

Semasa pergi supermarket, nampak ikan sardin segar dan rasa teringin makan ikan sambal jintan..
Disebabkan ikannya kecil2.. so, ambil lebih sket..

Ada makcik kat sebelahku sambil pilih ikan..
Sambil siap syer resepi sempoi..
dgn slang kelantan (maaflah kalau tersilap)
'kalo nak sedak, kena rebuh dulu..
rebuh dgn asan kepin, ketuk lekuah buh garan..
pahtuh goren.. respi oghe kelate cantu'

Ditranslate:

'kalau nak sedap, kena rebus dulu..
rebus dgn asam keping, ketuk lengkuas letak garam..
lepas tu goreng.. resepi org kelantan mcm tu'

Terima kasih kat makcik yg peramah tu..
Siap suruh aku korek2 ais ikan tu..
Katanya bawah-bawah tu lg segar..
Memang betul punn.. hehe

Ok, nak dipendekkan cerita..
Niat nak buat sambal ikan jintan tadi perlu diteruskan..
Supaya puas hati ini..

Hrmmm..
Jom check resepi..

Warna gelap bukan hangus.. tapi disebabkan guna gula
merah dan camera kurang $$.. hehe

Bahan-bahan :
6-7 ekor ikan sardin
4-5 ulas bawang kecil
1/2 inci belacan
20 tangkai cili kering (dipotong dan direbus)
1/2 sk jintan manis
kunyit
minyak
gula
garam

Cara-cara :
Ikan dicuci dan dibersihkan*gaul garam dan kunyit, goreng hingga garing, angkat dan toskan*kisar cili kering, bawang belacan dn jintan manis*panaskan kuali dan tumis bahan kisar hingga garing*letak perasa dan masukkan ikan goreng tadi.

Belum abis cerita lagi..
Makcik yg baik tu siap ckp jaga2 dgn handbag ku..
hrmm..
Memangpun aku boleh tinggal2 kat atas troli..
huhh.. carelesss!!

2 comments:

Hajjah Noraini @Nanie said...

Salam, auntie tak pernah cuba masakkan ni, bila2 ternampak ikan sardin nanti auntie nak cuba..InshaAllah

ferus said...

Sure air tangan aunty terbaek!! :))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...