Cuma tidak berkesempatan nak cari chicken fillet..
Dah jumpa chic fillet, terlupa lemon pulak..
Baru semalam cukup bahan-bahannya..
Ini resipi makanan cina..
Tapi telah diubah ala2 versi melayu yg kuahnya gelap sedikit..
Lemon chicken.. nyummmss!! |
Jomm check resipi :
200g isi ayam/chicken fillet (dipotong nipis/kecil)
1 inci halia - dikisar
seulas bawang putih - dikisar
3 sb tepung jagung
1 sk tepung beras
1/2 st lada sulah
1 bj telur dipukul (guna 1/2 biji shj)
Garam
Minyak
Salad dan hirisan lemon dan daun bawang untuk hiasan
Untuk sos lemon
1 biji lemon (perah 3 sb jus dan parut sedikit kulitnya)
2 sb gula merah/biasa
1 sb tepung jagung
1 cwn air
Garam
Minyak untuk menumis
Cara-caranya :
Ayam dicuci dan toskan*perap ayam selama 2 jam dengan bahan kisar, lada sulah, telor dan garam*panaskan minyak untuk menggoreng*sementara itu gaul tepung jagung dan tepung beras di dalam bekas kering*celup ayam yg diperap ke dalam tepung tadi dan goreng sehingga kekuningan..
Ayam yg diperap dgn bawang putih, halia dan lada sulah.. Selepas digoreng.. huh!! posa.. posa.. |
Tumis bawang putih hingga wangi*masuk air dan tunggu hingga mendidih*masuk lemon juice dan gula merah/biasa dan parutan kulit lemon*masuk tepung jagung dan kuah perlulah pekat...
Tuang keatas ayam tadi.. hias apa yg patut dan siap utk dihidang.. nyummss!!
No comments:
Post a Comment