Monday, September 24, 2012

:: Kerang Yang Berbulu ::

Semalam pergi ke pasar malam sekitar rumah, melihat akan jualan bahan-bahan basah seperti ikan, daging, sayur.. Semuanya fresh bukan main.. Harganya tentu mahal rasanya berbanding pasar besar.. Tapi tidak mengapa, janji cepat, mudah, senang, dekat dan yg paling penting segarrrr... Dah macam motto pulak.. 



Dalam pada berjalan2 tu ternampak sejenis spesis kerang yang digelar 'kerang bulu'.. Ya, memang kerang ni berbulu.. Mungkin ramai yang dah tahu.. Tapi aku nih semacam gayat sebab pes time tengok.. Haha

Sebelum ini mmg ramai yg bercerita tentang kesedapan kerang ini.. Cumanya susah untuk didapati.. Kebetulan rezeki menyebelahi, dapatlah merasa... Alhamdulillah.. Itupun tanya dengan abg yang menjual tu betul ker kerang bulu.. Dan jawabnya 'ya' sambungnya lagi..'masak mcm kerang biasa tu, cumanya dia berbulu dan besar'.. Sepinggan tiga hengget setengah dan adalah dalam 20 ketul.. Tak tahulah mahal ker murah.. Tapi nak merasa sgt kannn..

Balik rumah jer terus capai periuk, basuh kerang sehingga bersih, ketuk serai sebatang, letak 1/2 sk garam, air sikit (sebab akan kluar air nanti).. Rebus sehingga masak. Bila rasa memang sedap, manis2 dan kenyal.. Terfikir kalau buat sambal tentu sedap. Cumanya nak rasa keaslian isinya, itu yg tidak mahu ditambah banyak bahan lain.. Nak pula masa beli tu cengkerangnya masih bukak, katup.. Bukak katup lagi.. Fresh! Atau yg dah matipun baru jer mengucap.. Hehe
Dengar cerita kalau dibuat rendang pun sodap! Ala2 style org nogori.. :)

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...