1/2 ekor ayam (dibasuh dan digaul garam, kunyit)
1 inci halia
2 labu bawang besar**
2 bj bawang putih**
1/2 inci kunyit hidup**
10 tangkai cili kering (direbus)**
2 sb asam jawa
1 batang serai (diketuk)
3 helai daun limau purut
3 tangkai daun kesom
1 kuntum bunga kantan
Minyak secukupnya
Garam
Gula
Ayam yang dipotong kecil, dicuci dan digaul garam & kunyit*goreng ayam dengan minyak yang sedikit, goreng layur sahaja*Kisarkan bahan-bahan bertanda** dan tumis di dalam periuk bersama daun limau perut dan serai sehingga betul-betul cili bertukar warna atau garing dan terbit minyak*kemudian masukkan ayam tadi dan kacau sehingga rata*masuk pula air asam, daun kesum dan bunga kantan*rasakan kuah dengan bahan-bahan perasa*tambah air sekiranya perlu.. saya suka kuah yang pekat dan masam yang lebih sedikit.. terpulang kepada citarasa masing-masing .
Oh ya, sebenarnya ini adalah resepi asam pedas asli dari makcik di Melaka.. yang menggunakan halba juga ada tapi dah lari dari rasa sebenar asam pedas melaka.. :) Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment