Semasa musim raya banyak sangat sajian berasaskan daging dari lembu, kambing, rusa dan bagai.. Menu yang paling kena sekali bila dimakan dengan nasi impit atau ketupat tentulah rendang.. cuma kambing jer dibakar, dipanggang.. ikut sahaja selera masing-masing..
Lepas-lepas raya ni rasa nak makan daging lagi.. tapi dengan masakan yang paling mudah.. semudah dengan masak sambil memejam mata.. ohh, boleh kerr?? :)
Ok, jom tengok resipi mudah ini..
Bahan-bahan & caranya :
300-400 g daging lembut (saya guna batang pinang)
2 bj bawang besar (dipotong besar)
Sebiji ketang (dipotong seperti fries)
5 biji cili padi
1/2 sk serbuk kunyit
1/2 sk serbuk kunyit
Garam & gula
Minyak untuk menggoreng
Daging dipotong agak nipis dan diperap kunyit, garam dan gula sebentar*Panaskan minyak dan goreng kentang sehingga empuk dan angkat*Goreng pula daging yang diperap tadi sehingga agak garing atau sekadar masak sahaja, angkat dan toskan*Tumiskan bawang besar dan cili padi sehingga berbau dan bawang agak layur, masuk kentang dan daging*Perasakan sedikit dan sekira perlu letak sedikit air, sedikit sahaja yer... sekadar mencairkan gula or garam yang masih berketul..*Angkat dan boleh dihaidang dengan nasi panas.. lagi sedap dengan tempoyak.. huh!!
Senangkan?? :)
No comments:
Post a Comment