Monday, March 12, 2012

:: Daging Dendeng Rangup ::

Sudah lama sungguh tidak bersiaran..
Nak masuk N3 yg lepas2 sampai tak tahu nak mula yg mana satu..
hrmmm..
Senang cerita bagi apa yg terbaru aje nampaknya.. :) 
Ni resepi hari minggu semalam..
Resepinya simple tapi makan masa juga nak sediakan..
Teringin punya pasal.. korbankan juga masa.. huhu



Bahan-bahan :

1/2 kilo daging batang pinang
1 inci halia 
2 ulas bawang putih
Air secukupnya untuk merebus daging
Garam 
***
10 batang cili hidup/cili kering 
5 tangkai cili padi 
7 biji bawang kecil
1/2 sk pes asam jawa adabi (dibancuh dengan 1/2 cwn air rebusan daging)
2 sb gula
Garam 
Minyak secukupnya  
Bawang dihiris (hiasan)

Cara-caranya :

Daging  dipotong sederhana dan direbus sehingga empuk bersama halia, bawang putih yang diketuk dan garam. Bila sejuk, hiris daging (tidak terlalu kecil) dan kemudian tumbuk sehingga nipis sampai habis. Kisar bawang dan cili, saya guna chopper agar tidak mengunakan bnyk air. 
  
Panaskan minyak dan goreng daging tadi sehingga garing. Setelah habis, masukkan cili kisar dan bawang tadi. Goreng sehingga cili benar2 masak. Masuk gula, garam, air asam dan tunggu sehingga air kering sedikit. Kemudian masuk pula daging yg telah digoreng tadi. Siap utk dimakan dengan nasi panas.  



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...